Futon – matrassen

Wij verkopen futons van hoogwaardige kwaliteit katoen speciaal voor ons gemaakt door een vertrouwde futonmakerij waar we al 20 jaar mee samen werken. Een deel van onze futons is direct uit voorraad leverbaar en een ander deel van de futons moeten we voor je bestellen wat 3 tot 6 weken duurt.

Je bent van harte welkom in onze showroom in Amsterdam Oud-West. Daar kan je de futons uitproberen zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

.

Natuurlijke materialen

We zijn ervan overtuigd dat slapen op een futon van natuurlijke materialen, zoals katoen, cocolatex of natuurlatex, het meeste slaapcomfort oplevert.

Bij ons kun je rekenen op futons van de hoogste kwaliteit en natuurlijke materialen voor een goede nachtrust!

Materialen en diktes

Veel gestelde vragen over futon matrassen

De futon is in Nederland een relatief onbekend product. Daarom krijgen wij vaak vragen over het materiaal, het comfort en de duurzaamheid. Ook zijn er dingen die je moet weten over het onderhoud van futons. Hieronder proberen wij de meeste vragen te beantwoorden. Staat jouw vraag er niet bij, neem dan gerust contact op.

Omdat de katoenvezel weinig veerkracht heeft, biedt de futon een stevige niet verende ondergrond. Daarnaast neemt katoen uitstekend vocht op waardoor de lucht rond het lichaam relatief droog blijft. Vandaar dat het wel belangrijk is dat de futon voldoende kan ventileren zodat het s’nachts opgenomen vocht weer kan worden afgestaan. Ook is katoen antistatisch en antiallergisch.

De kwaliteit van de gerecycled katoen is te laag voor futons. Daarom wordt het gemengd met polyesther. Wij gebruiken alleen 100% katoen als basis voor onze futons.

Door lagen natuurlatex of cocolatex aan de lagen katoen toe te voegen, kun je veerkracht, vormvastheid, gewicht en isolatie aan uw wensen aanpassen.

Cocolatex bestaat uit cocosvezels die zijn besproeid met natuurlatex om ze veerkracht te geven. De laag cocolatex zorgt voor enige vering , drukverspreiding en ventilatie.

Vreemd genoeg zullen in de zomer de niet-isolerende eigenschappen van de futon op de voorgrond staan en in de winter juist de isolerende eigenschappen: katoen voelt koel aan in de zomer omdat de katoenvezels niet isoleren zoals wol maar warmte opnemen en weggeleiden. In de winter neemt matras juist aangenaam snel de lichaamstemperatuur aan doordat de lucht tussen katoenvezels opwarmt.

De futons van Kodama worden gemaakt van 100% katoen. Katoen is als natuurproduct CO2 neutraal.

Een nieuwe futon lijkt in het begin altijd aan de dikke kant en een paar cm te klein. Binnen enkele maanden bereikt je futon z’n definitieve maat. Door compressie is de futon dan enkele centimeters dunner, breder en langer geworden.

Omdat de katoenvezel het ’s nachts opgenomen vocht overdag weer moet kunnen afstaan, is voldoende ventilatie voor futons erg belangrijk Wij raden je aan je dekbed overdag opgevouwen op het voeteinde van het bed te leggen zodat de bovenzijde van de futon overdag vrij kan ademen. Onze lattenbodems zijn zo ontworpen dat ze optimale ondersteuning combineren met maximale ventilatie. Als je onder de lattenbodem spullen opbergt, zorg er dan voor dat dit de ventilatie niet belemmert.

Wij maken onze lattenbodems van veel smalle en dikke latten met smalle tussenruimtes ipv weinig brede en dunne latten met grote tussenruimtes. Daardoor worden de futons gelijkmatiger en dus beter ondersteund en toch voldoende geventileerd want 50% van de bodem blijft open. Door de dikkere latten veren de bodems nauwelijks waardoor de futon vlakker blijft als u erop ligt. En door de smalle tussenruimtes zul je de latten, ook na jaren niet voelen. Onze lattenbodems zijn daarmee zonder twijfel de beste op de futonmarkt.

Gebruik je de futon direct op de grond of op tatami dan is overdag half omslaan de beste strategie om de futon goed te laten luchten. De ene dag het voeteinde op het hoofdeinde met onderlaken en al, de volgende dag andersom etc. Dit kan alleen met futons zonder cocolatex, want cocolatex laat zich niet makkelijk omslaan. Voel ook met je hand van tijd tot tijd of de onderkant van de futon niet klam aanvoelt. Zorg voor voldoende ventilatie in je slaapkamer.

Het is bij iedere matras belangrijk deze zo gelijkmatig mogelijk te belasten. D.w.z. niet altijd op dezelfde plek liggen en de matras regelmatig omkeren, draaien of omwentelen. Dat geldt zeker ook voor futons. In het gebruik worden futons namelijk wat dunner en vaster. Wie kiest voor een futon kiest voor een enigszins vaste, niet verende ondergrond om op te slapen. Toch voelt de futon in het begin nog vrij zacht aan door alle lucht die nog tussen de vezels gevangen zit. Als je de futon in gebruik neemt gaat die lucht er deels tussenuit en daardoor wordt de futon dunner. Dit is een normaal proces wat plaats dient te vinden zodat de futon zijn definitieve vorm kan krijgen. Lig je, met name in deze beginperiode, steeds op dezelfde plek, dan zal daar een lichte kuilvorming optreden. De oplossing is dan de futon alsnog meer gelijkmatig te belasten zodat de dikteverschillen verdwijnen. Deze kuilvorming duidt dus niet op slijtage zoals bij een polyether matras.

Ook bij gebruik van onze lattenbodems blijft regelmatig omdraaien en/of keren dan ook aan te raden. Trakteer je futon in de zomer ook eens op een ‘zonnebad’.

Wij beschikken over een kleine voorraad futons. Als we de futon van jouw keuze niet op voorraad hebben is de levertijd drie tot zes weken.

Wij kunnen een futon die uit de verpakking is geweest om hygiënische redenen helaas niet terugnemen.

Wij geven inderdaad volledige garantie op eventuele gebreken en/of fabricagefouten.